Qucut

Jordi Sasplugas. El Mirador d’Andorra

“Jordi Sasplugas. El mirador d’Andorra” és un curt documental produït per l’Arxiu Nacional d’Andorra i Qucut – Producció i Comunicació amb motiu del Dia mundial del patrimoni audiovisual de l’any 2013. La Unesco va posar com a lema a aquesta jornada “Salvem la nostra herència per la generació propera”.

Entrevista amb Manuel Esteban

Jordi Sasplugas Mateu és el nom d’un professional andorrà del món audiovisual molt prestigiós a Catalunya i Espanya, i el curt documental “El mirador d’Andorra”, es basa en la seva trajectòria ideològica i professional. El títol juga amb la faceta cinematogràfica de Jordi Sasplugas, que alhora, va regentar el restaurant del mític hotel Mirador a Andorra la Vella.

Durant el franquisme el seu hotel d’Andorra la Vella, l’hotel Mirador, es va convertir en refugi d’amics, on preparava trobades i cicles de cinema prohibits a Espanya. Va ser un dels impulsors del cineclub a Andorra i a Catalunya va crear, al costat de cienastes com Antoni Kirchner, les primeres sales de cinema d’art i assaig. Fins i tot, amb el director de cinema Manel Esteban, Jordi Sasplugas va produir el conegudíssim film ‘1492’, de Ridley Scott.

Amb tot, la seva faceta més coneguda es vincula al món de la televisió, on va ser un dels primers directius de TV3. A la Televisió de Catalunya es va encarregar durant molts anys de comprar els drets dels programes de producció aliena de la cadena, amb sèries de gran prestigi com ara ‘L’escurçó negre’, ‘Dallas’ o ‘La dimensió desconeguda’. Després d’aquesta etapa professional, Jordi Sasplugas, va crear l’APIMED, l’Associació de Productors Independents del Mediterrani, de la mà de la seva amiga, la Isona Passola.

Any: 2013 Direcció: Arxiu Nacional d’Andorra i Qucut – Producció i Comunicació Guió: Albert Galindo Mallol i Rosa Burgos Mateu Producció i Recerca: Rosa Burgos Mateu Imatge i Edició: Albert Cristòfol Santacruz Locució: Rosa Burgos Mateu Postproducció de So: David Carmona Aláez